Dag 2 met moeder
Door: Yesson Blik
Blijf op de hoogte en volg Yesson & Eline
24 Juli 2016 | Colombia, Villavicencio
Na de bijzondere dag van gister hebben we besloten vandaag rustig te beginnen. Behalve papa dan, die moest om 06:00 weer eens gaan hardlopen. Mama, Eline en ik hebben lekker uitgeslapen. Mama heeft ontbijt gemaakt en toen dit klaar was, kwam Eline naar boven om mij te wekken. Heerlijk om wakker te worden terwijl je wordt gekriebeld over je rug!
Na het ontbijt hebben we gezwommen. De community heeft een gezamenlijk zwembad waar maar met 6 mensen tegelijk in mogen zwemmen. Best gek want het zwembad is best groot. Na het zwemmen hebben we allemaal even gedoucht en heerlijk rustig aan gedaan. Iedereen heeft zich terug getrokken met een goed boek.
We hadden met Edith, Gloria, moeder en Orlando afgesproken om te gaan lunchen. Met de taxi zijn we naar een hyper modern shopping center geweest. We hadden afgesproken bij een grote boom waar een aquarium was ingebouwd. Van tevoren wisten we niet goed wat er met deze boom werd bedoeld maar toen we in eenmaal in het shoppingcenter waren zagen we meteen wat deze boom moest zijn. De boom was ontzettend groot, breed en natuurlijk harstikke nep! Er bevond zich inderdaad een aquarium met ontzettend grote vissen binnenin de boom. Om 13:00 hadden we hier afgesproken. Wij Nederlanders waren er keurig om 12:45 en een half uur later waren Edith en Gloria er ook. Edith vertelde dat moeder en Orlando iets later zouden zijn. We hebben ruim anderhalf uur gewacht voor we besloten maar alvast te gaan lunchen. Toen we naar de 1e verdieping gingen kwamen ook eindelijk moeder en Orlando aan gelopen. Inmiddels was het dus al 14:15 en waren Eline en ik behoorlijk hangry (hunger angry). Met z’n 8’en hebben we heerlijk geluncht bij het meest lunch restaurant van Colombia. Het staat bekend omdat de hoofdgerechten worden bereid volgens recept van moeder en de desserts volgens recept van oma. Moeder en Orlando hadden al geluncht en hoefde enkel een dessert. Eline en ik hebben Gloria weer om advies gevraagd wat betreft het eten. Gloria moest lachen en zij dat we nu echt zelf iets moesten kiezen. Het is uit eindelijk "lomo de res" geworden. Dit is een stuk mals rundvlees dat wordt geserveerd met een gepofte aardappel en zure room. Opnieuw hebben we heerlijk gegeten.
Tijdens het dessert zijn Edith, moeder en ik apart gaan zitten en heb ik moeder vragen kunnen stellen. Er zijn me hoop meer dingen duidelijk geworden. Zo weet ik nu bijvoorbeeld zeker dat ik op 16 april 1993 ben geboren. Ik ben de oudste van 4 kinderen. Mijn jongere zus had zus ook graag geadopteerd had willen worden. In ’95 hebben papa en mama nog gezegd dat als ik een zusje had, ze die ook wouden adopteren. Gek genoeg zei de kinderbescherming toen dat ik het enige kind was, terwijl ze wisten dat ik een zusje had. Ook ben ik meer te weten gekomen over leven dat mijn moeder heeft geleid. Ze hield van een feestje, drank en drugs. Mede om deze reden ben ik afgenomen en ter adoptie gesteld. De rest van de informatie plaats ik niet in dit reisverslag.
Na het gesprek hebben we afscheid genomen. Mijn broertje Ivan zou vanavond ook in Villavicencio zijn rond 18:30 en dan zouden we gezamenlijk gaan avondeten. Helaas is dit niet gelukt vanavond. Ivan was uit eindelijk pas rond 21:30 in Villavicenio.
Omdat we toch moesten eten zijn papa, mama, Eline en ik bij een soort van cafetaria gaan eten net buiten de community. Gewoon simpel doch voedzaam. Het was erg gezellig. De afgelopen dagen hebben alleen maar om mij gedraaid en werd mij steeds gevraagd hoe ik me voelde. Vanavond heb ik iedereen gevraagd hoe zij zich voelden en hieruit vloeide een erg mooi en emotioneel gesprek. Na het eten hebben we nog even gekletst en zijn we terug gelopen. Papa, Eline en ik hebben nog een avondduik genomen. (2x keer op een dag zwemmen, Marloes we doen ons best om genoeg lichaamsbeweging te krijgen!!)
Nu lig ik met mijn laptop op schoot in de hangmat. Eline zit naast me en samen drinken we nog een biertje.
Colombia blijft ons op verschillende manier verrassen, bijvoorbeeld:
- Bussen rijden alleen als er genoeg mensen zijn om mee te gaan.
Zijn er te weinig mensen dan wacht de bus tot er meer zijn.
- Toilet papier mag hier niet worden doorgespoeld.
- Taxi’s rijden als gekken maar dit drukt de kosten wel.
- Alle paspoppen hebben het formaat bil van kim kardashian.
- Water uit de kraan bevat chloor, heel veel chloor.
- Colombianen trekken zich weinig aan van gemaakte afspraken.
- Grolsch is in bijna elke winkel te koop, ook de straatverkopers
hebben grolsch in het assortiment.
- Het verschil tussen arm en rijk is erg groot. Je bent hier of steenrijk
of straat arm.
Ik stop weer met schrijven. Morgen hebben we om 09:00 een ontbijt afspraak en hier zal Ivan ook bij zijn. Ik ben erg benieuwd naar mijn kleine broertje!
24 Juli 2016 - 07:02
Marloes :
Vooruit, je hebt een goed excuus om wat rustiger aan te doen met die lichaamsbeweging haha... De spanning en de indrukken zullen vast ook genoeg energie vreten ;-)
Herken je je zelf fysiek terug in je moeder? Daar ben ik dan wel nieuwsgierig in. Geniet van je ontmoeting met je broertje. Zal ook bijzonder zijn! Kijk uit naar jullie volgende verslag.
Veel plezier samen met de volgende ontmoeting!
24 Juli 2016 - 10:21
Danique:
Yesson, wat ben je toch een mooi en puur mens. Wat bijzonder dat je deze emotionele reis maakt met de mensen waarvan je houdt, en dan ook nog de energie weet te vinden om dit met ons te delen. Je schrijft heel mooi en eerlijk. -
04 Augustus 2016 - 00:22
Alice: