Goud Museum & Cerro de Monserrate - Reisverslag uit Bogota, Colombia van Yesson & Eline Blik & Bos - WaarBenJij.nu Goud Museum & Cerro de Monserrate - Reisverslag uit Bogota, Colombia van Yesson & Eline Blik & Bos - WaarBenJij.nu

Goud Museum & Cerro de Monserrate

Door: Yesson Blik

Blijf op de hoogte en volg Yesson & Eline

04 Augustus 2016 | Colombia, Bogota

Donderdag 4 augustus, Bogota 11:46 plaatselijke tijd

Eergisteren zijn Eline en Papa in de ochtend naar de bakker om de hoek gegaan voor het ontbijt. We hebben daarna rustig de tijd genomen om te eten, douchen en nog even te relaxen. Hierna hebben we Ubertaxi besteld en zijn we richting het oude centrum van Bogota gegaan. We hebben ons aflaten zetten bij de Plaza de Bolivar. Dit is een groot plein voor een oude kerk. Rondom dit plein liggen veel overheidsgebouwen en nog veel meer winkeltjes en restaurantjes. We zijn begonnen met het bekijken van de oude kerk. Papa en mama hechten hier vooral veel waarde aan. Eline en ik hebben al gauw zoiets van: ja dit is een kerk. Bij bezichtigen van een kerk moet je natuurlijk stil en rustig zijn (helemaal niks voor mij dus).

Na het bekijken van de kerk zijn we via de winkel straat richting het Museum del Oro gelopen (het goud museum). Hier hebben we de nodige tijd aan besteed. Onderweg was een winkel centrum waar alleen maar souvenirwinkeltjes zijn gevestigd. Als echte toeristen hebben we ons hier laten gaan en hebben we de nodige en nog veel meer onnodige souvenirs gekocht. Eindelijk heb ik voetbal t-shirtjes voor de jongens gekocht (Mike en Milan). Na bijna een uur door het winkel centrum te hebben gelopen zijn we verder gegaan richting het Museum del Oro. Onderweg zijn we verschillende andere winkels in geweest en zijn we nog wat gaan drinken bij een typisch Colombiaans barretje. Dit zaakje zat afgeladen vol met mensen die of aan het internetten waren of met meerde aan een tafel zaten te praten (lees; schreeuwen). Ondanks het geluid is dit toch wel erg gezellig. Ook zie je in de prijs terug dat je niet bij een restaurant keten of iets bent gaan zitten. voor nog geen €6 kun je met 4 man drinken en een empanada eten.

Na het drinken zijn we dan echt door gelopen naar het Museum del Oro. Eline en ik hadden hoge verwachtingen maar helaas. Het museum bestond uit 3 verdiepingen waar overal goud in vitrines lag. Wij hadden graag wat geleerd over het delven en verwerken van goud, maar het museum had enkel goud van verschillende plekken over de hele wereld en band met religie. Op zich was het wel heel leuk om dat te zien maar na meerdere kamers vol goud te zien heb je bij de volgende kamer als snel de gedachte; goh goud! Papa vond het wel heel erg interessant en heeft dan ook uitgebreid rondgekeken en elk bordje met tekst gelezen. Mama, Eline en ik zijn eerder het museum verlaten en hebben nog rond gekeken in een winkelcentrum. Toen papa eenmaal klaar was zijn we opzoek gegaan naar een lunch gelegenheid. Het was ondertussen al 16:00 en ik begon toch wel echt uit te hongeren. Normaal wordt ik erg chagrijnig als ik honger heb, maar ik heb me in gehouden. Toen we eenmaal aan tafel zaten en mama vroeg hoe laat het eigenlijk was, was ze inderdaad verbaast dat ik niet chagrijnig was.

Na de late lunch hebben we nog boodschappen gedaan voor het avondeten en zijn we met een Ubertaxi terug gekeerd naar het appartement en hebben we de hele avond niks anders gedaan dan ontspannen.

Gisteren zijn we de dag opnieuw rustig begonnen met ontbijt. Na het bakken van 1 ei begaf het fornuis het en moesten we met z'n 3, 1 gebakken ei delen. We zitten nu al iets meer dan 2 weken bij elkaar op de lip dus dit was geen enkel probleem. Na de lunch hebben we de huisbaas een bericht gestuurd en die zou zorgen dat er binnen een paar uur iemand langs kwam om dit te repareren. Ons plan was om de Cero de Monserate (heilige berg) op te gaan. Toen ik buiten was geweest voor het roken van een sigaret bleek dat het bewolkt was en het zicht erg slecht. Dus besloten we s'ochtends maar niks te gaan doen. We moesten ook in het appartement blijven vanwege de reparateur.

Rond de lunch was er nog geen reparateur geweest maar het weer wel opgeklaard. We hebben besloten toch de Cero de Monserrate op te gaan. Opnieuw hebben we een Ubertaxi besteld en zijn we die kant opgegaan. Bij aankomst bleek de kabelbaan dicht te zijn en waren we al bijna weg gegaan tot een medewerker ons vertelde dat het treintje naar boven wel ging. We zijn alsnog naar boven gegaan en hebben op een hoogte van meer dan 3100 meter prachtig uitzicht gehad over de gigantische stad die Bogota is. We konden heel goed zien waar we eergisteren hebben gelopen. De cero de Monserrate is voor de katholieke Colombiaan een heilige plek. Op deze berg staat dan ook een kerk. Voor je bij deze kerk komt, moet je eerst langs wel 7 of 8 restaurants. Hierna kom kom je pas op het pleintje voor de kerk. Opnieuw hebben we een kerk bezichtigd. Eline en ik zijn weer eerder naar buiten gegaan en hebben samen genoten van het uitzicht en de zon.

Toen papa en mama ook klaar waren zijn we verder gelopen. Ook op de cero de monserrate zijn souvenirwinkeltjes die de zelfde dingen verkopen als de winkels in de stad alleen dan voor het dubbele of meer van de prijs. Dit hadden wij meteen door, en daarom hebben we hier niks gekocht. We zijn doorgelopen en kwamen langs een soort van centrum voor restaurantjes. Dit centrum was op het personeel van de verschillende restaurants en een enkele bezoeker leeg. Toch was het personeel aan het koken voor honderden mensen. We hebben hier wat gedronken en een empanada gegegeten voor we zijn begonnen aan het terug lopen naar het treintje. Toen we weer langs de souvenirwinkeltjes kwamen werden ons producten aan geboden die coca bevatten. Papa en ik hebben wij 1 van de verkopers likeur met coca geproefd, het smaakte nergens naar maar we kunnen nu wel zeggen dat we coca bevattende drank hebben gehad.

Na dat we de trein naar de voet van de berg hebben genomen, zijn we in een taxi gestapt en terug naar het appartement gereden. Hier hebben we een paar uur iets voor ons zelf gedaan. Rond 20:00 zijn we opgehaald door een vriend van mijn neef. Ralph en zijn vrouw Rosanne hebben ons mee genomen naar een ontzettend leuk restaurant. Ze hadden dit exacte restaurant gekozen vanwege de traditionele Colombiaanse keuken. Rosanne heeft voor het voorgerecht verschillende Colombiaanse lekkernijen besteld en deze hebben we met z'n 6 opgegeten. Hierna hebben we natuurlijk een hoofdgerecht en een na gerecht gehad. Het was ontzettend gezellig en we hebben nog een aantal tips gehad betreft bezienswaardigheden. Ook vertelde we Ralph en Rosanne van onze Uber ervaringen en de gewone taxi. Rosanne moest lachen en vertelde dat we door de gewone taxi's hartstikke zijn afgezet.

Na het eten heeft Rosanne een Uber voor ons besteld en zijn we terug gegaan naar het appartement. Papa en mama zijn meteen naar bed gegaan en Eline en ik hebben nog series gekeken op netflix.

Vanmorgen hebben we uitgeslapen. Rond half 11 hebben we ontbeten. Papa en mama zijn nu naar het Bookhotel om onze reservering voor maandag aan te passen. Vanmiddag gaan we nog naar een speciaal winkelcentrum en vanavond moeten we onze tassen inpakken. Morgen reizen we weer Villavicencio om nog 1.5 of 2.5 dag door te brengen met met moeder.